Over Katrien

Wie ben ik?

Mijn naam is Katrien van den Berghe en ben oorspronkelijk uit Brussel. Sinds 2001 woon ik in Lelystad. Ondertussen ben ik getrouwd met een Nederlander (Jeroen) en heb een zoon van tien jaar. Ik kom uit Brussel. Naast bijles Nederlands en schrijftrainingen geven aan kinderen van verschillende leeftijden en verschillende culturen hier in Lelystad ben ik de laatste jaren ook werkzaam geweest, en nog steeds, als tekstschrijver. Taal is dus heel belangrijk voor mij. Maar voor wie niet?

Ik hou van mensen te interviewen: al luisterend en schrijvend de ander in het licht te zetten. In iedereen zit een verhaal, de moeite om te vertellen. Mijn grote passie is het diepte-interview: door mensen te interviewen van allerlei achtergronden en uit allerlei lagen van de samenleving kom ik in contact met mensen waar ik normaal niet tegen aan zou lopen. In elk van ons schuilt immers een geschiedenis en een toekomst, de muziek van ons leven. Die muziek laat ik graag weerklinken in hetgeen ik schrijf.

Mensen de kans geven hun verhaal te vertellen, groot of klein, is voor mij bijna het mooiste wat er is: eenvoudige dingen van alledag beginnen een diepte te krijgen. Getoetst aan het alledaagse profane leven wordt de kennis en wijsheid van de geïnterviewde dynamisch en levend, en daardoor een inspiratiebron voor anderen. Een wijs man zei ooit: ‘Zie erachter te komen wat erin je eigen leefsfeer, daar waar jij je weg gaat, leeft.  In de mens leeft de geschiedenis van eindeloos geschakeerde ervaringen, diepgewortelde zorgen, leed en geluk. Dit is ‘het boek van het leven’ dat voortdurend verandert, met een vitaliteit waar het denken geen vat op heeft.’